Selecteer een pagina

Elektronicazaak trekt stekker eruit

Welmoed de Lang

Hilversum

De iconische elektronicawinkel Veldmeyer sluit na ruim 55 jaar haar deuren. Ruud Veldmeyer begon de bekende Hilversumse zaak in 1964 en zoon Fred en schoondochter Fanny Veldmeyer vinden het nu tijd voor wat anders. ,,Jammer, want het wordt een verschrikkelijk gemis voor de regio”, aldus de 74-jarige oprichter.

Tijden veranderen en dat merkt vooral de detailhandel. ,,Het is niet meer van deze tijd om iets te bestellen, het hier helemaal heen te laten komen, uit te pakken, in de etalage te zetten en dan te wachten of een klant het misschien wil kopen”, concludeert Fred Veldmeyer in zijn winkel aan de Kleine Drift tot zijn spijt. ,,Klanten komen hier voor advies en kopen dan op internet en juist bij webshops van onze eigen leveranciers en groothandels.”

Wekelijkse advertenties

Het zijn de gebruikelijke teksten van winkeliers in deze tijd. Sommigen gaan verder als webwinkel, Fred gaat voor eerst het eerst in 32 jaar maar eens vrije dagen opnemen. ,,Eindelijk de vrije tijd die we zo veel jaar hebben moeten missen. Je maakt veel uren met veel stress. Zijn we wel op tijd bij de winkel als hij open moet?”, aldus Fanny Veldmeyer, die een en ander uitlegt, omdat haar echtgenoot tijdens de opheffingsuitverkoop drukdoende is de laatste klanten aan hun koopjes te helpen. ,,Een paar advertenties op Facebook en Instragram heeft wonderen gedaan voor de leegverkoop. Sinds we geadverteerd hebben, is het met deze stuntprijzen een gekkenhuis.”

Het doet denken aan de tijden in de jaren tachtig toen vader Ruud op zaterdag nog zes man personeel had rondlopen. De inmiddels in Loosdrecht woonachtige Veldmeyer begon in 1964 op zijn negentiende aan de Professor Poelsstraat als Veldmeyer Audio Video. Kort daarna volgde een pand aan de Lijsterweg en uiteindelijk het huidige pand aan de Kleine Drift. ,,Toen ik mijn bedrijf begon waren er 27 zelfstandige elektronicawinkels alleen al in Hilversum. Alleen wij waren de enige in de regio met een eigen werkplaats. Daarmee onderscheidden we ons.”

De zaak werd in de hele regio bekend omdat het wekelijks een grote advertentie plaatste in het Goois Weekblad, de krant die later opging in De Gooi- en Eemlander. ,,Ik heb in ordners een halve meter aan advertenties staan. We hebben door de jaren heen van alles langs zien komen en meegemaakt. Van de introductie van de videorecorder, de cd en dvd, tot de laserdisk. We zijn de laatste dagen bezig om de oude boekhouding weg te doen en dat is toch wel leuk om te zien. Mensen kwamen ook van heinde en verre naar ons toe.”

Die klanten van ver kwamen de laatste jaren vooral nog voor de satellietschotelkennis van zoon Fred. Dat deel van het bedrijf wil hij dan ook een vervolg gaan geven. ,,Vooral camperaars maken daar volop gebruik van”, legt zijn vrouw uit. ,,Er komen zelfs klanten voor uit Zeeland. Ik verbaas me vaak over Fred. De mensen komen werkelijk met de gekste en meest uiteenlopende vragen, maar hij weet altijd overal een antwoord op.”

Geen hectiek meer

De in Almere wonende 52-jarige techneut liep vanaf zijn jeugdjaren na schooltijd en op zaterdag dan ook al mee in de winkel. In 2012 nam hij de zaak over van zijn vader. ,,Het was geen verplichting om in de zaak te gaan werken, maar het is natuurlijk fijn als je zo ergens in kan stappen. Je groeit er ook in mee. Ik heb er ook van jongs af aan plezier in gehad”, zegt hij, wanneer hij tussen de klanten door even op adem kan komen. ,,Vooral de laatste jaren heeft hij niet veel stil kunnen zitten, hij draait de zaak al ruim anderhalf jaar in zijn eentje”, legt zijn vrouw uit, als de telefoon alweer rinkelt en hij dus weer weggeroepen wordt. ,,Van die hectiek ben ik gelukkig vanaf donderdag af”, grapt haar man dan ook bij het weglopen. Er zijn dan ook zeker klanten die de zaak zullen missen. De reacties op hun website zijn warm en een oudere man die eerder voor een specifiek kabeltje kwam, is teleurgesteld als hij het nieuws hoort: ,,Gaan jullie over twee dagen sluiten? Jeetje, ik was net blij dat ik jullie gevonden had! En nu gaan jullie dicht. Wat jammer!”

Veldmeyer Audio Video icoon in Hilversum

De winkel van de toekomst

|Fanny Veldmeyer heeft een bedrijf dat websites bouwt en werkte daarnaast sinds haar achttiende bij Veldmeyer. Ze heeft de tijden zien veranderen.
,,Online mogen mensen alles zonder reden terugsturen, terwijl dat bij
winkels niet zo is, dus het is logisch dat mensen naar internet getrokken
worden. Er zijn tegenwoordig veel mensen die bijvoorbeeld vanuit hun
garage ophaalpunt voor pakketjes zijn. Mijn zoon ging daar laatst iets
ophalen en het bleek dat die vrouw die dat beheerde er ook wat dingen bij
verkocht, zoals ansichtkaarten. Hij kwam thuis en zei: ’Wat een handig
concept is dat’. Ik moest lachen en zei: dat noemden we vroeger het
postkantoor. Ik denk dat we in de toekomst net als in de VS grote malls
gaan zien, waar mensen hun pakketjes kunnen ophalen en daarnaast in
winkels ook nog wat kunnen kopen.”

1 Reactie

  1. Hans Birkhoff

    Helaas wordt in dit verhaal niet de naam van de broer van Ruud, Hans Veldmeijer genoemd die toch een wezenlijke bijdragage geleverd heeft aan de zaak sinds de proffessor Poelstraat in Hilversum. ….net als vader Jan en moeder Jopie……

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.